ViA15

Gezocht: flink grasveld mét bos

Het lijkt een stukje niemandsland: de groenstrook grenzend aan de A12 bij Zevenaar. Maar dit grasveld, omzoomd door een dichte bosstrook, is een drukbezochte trainingslocatie. Voor honden,  welteverstaan. Maar liefst drie honden(sport)verenigingen maken gebruik van het veld. Voor hoelang nog, is de vraag. Precies op deze plek komt de oprit van de nieuwe aansluiting Hengelder, onderdeel van project ViA15, te liggen. De gebruikers moeten op zoek naar een nieuwe locatie. Gemeente Zevenaar en projectbureau ViA15 denken mee.

Politiehondenvereniging De Doorbijters, politiehondenvereniging De Meikamer en hondenschool Shyla. Alle drie maken ze naar volle tevredenheid gebruik van het trainingsveld aan de rand van industrieterrein Hengelder. Dat ‘hun’ terrein moet wijken voor de aansluiting Hengelder is dan ook een bittere pil. “Dit is de perfecte locatie voor wat wij doen”, vertelt Chris Peelen van PHV De Meikamer. “Een groot grasveld waar we de honden goed kunnen africhten en waar we allerlei oefenopstellingen kunnen opbouwen. Een bos waar we honden kunnen leren zoeken, een ‘stel-laan’ waar achtervolgingen gesimuleerd kunnen worden. Wij zitten hier al meer dan veertig jaar en we balen er flink van dat we weg moeten.“ Elisa Torlentino van hondenschool Shyla maakt pas drie jaar gebruik van het terrein, maar baalt niet minder. “Ik geef naast reguliere trainingen ook gedragstherapie en heb klanten uit heel Nederland. Deze locatie is goed bereikbaar en biedt alles wat ik nodig heb. Kijk, ik snap best dat er iets moet gebeuren aan de verkeersopstoppingen in de regio. Maar zonder een goede locatie kan ik mijn bedrijf, mijn levenswerk, niet voortzetten.”

Aankleding
De drie verenigingen pachten de grond van de gemeente Zevenaar; de gemeente kan het contract in principe eenzijdig beëindigen. De gemeente beseft echter heel goed hoe belangrijk de locatie is voor de verenigingen. Henk Doddema van De Doorbijters: “We zoeken een flink veld mét bos. Niet te dicht bij de bebouwing, vanwege het geblaf van de honden, maar wel een beetje centraal.” Zo’n terrein is op dit moment in de buurt niet voorhanden. Dat wil niet zeggen dat het niet gecreëerd kan worden. Doddema: “Iets verderop ligt een stuk gemeentegrond dat geschikt zou kunnen zijn als trainingslocatie. Maar dan moeten er wel bomen worden aangeplant. En er moeten faciliteiten, zoals hondenhokken, opslagruimtes en een clubhuis, gebouwd worden. De gemeente Zevenaar heeft toegezegd mee te willen denken over een oplossing voor een nieuwe locatie. Het contact met de gemeente verloopt prettig en constructief. Wellicht dat Rijkswaterstaat een rol kan vervullen bij de ‘aankleding’.” Peelen: “Een deel van het huidige bos wordt gekapt voor de aansluiting. Rijkswaterstaat moet dat compenseren. Een CO2-compensatiebos op onze nieuwe plek zou onderdeel van de uitruil kunnen zijn.”

H12

DSC_0012-1

De trainingslocatie van de honden(sport-)verenigingen: straks komt hier de oprit van de nieuwe aansluiting Hengelder (bron foto’s: hondenschool Shyla)

ViA15 is een samenwerkingsverband van:

Rijksoverheid

Provincie Gelderland

Medegefinancierd door de Europese Unie (1)

ViA15 is een samenwerkingsverband van provincie Gelderland en ministerie van Infrastructuur en Milieu