Een tweede leven voor taxussen

24-09-2020
1227 keer bekeken

Rijkswaterstaat doet er alles aan om de negatieve gevolgen van project ViA15 zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld in het geval van een partij taxussen van een boomkweker in Groessen. De 20 jaar oude bomen moeten voor het project verdwijnen, maar krijgen een ‘2e leven’ in de gemeente Duiven.

40 volgroeide taxussen staan er bij de boomkwekerij in Groessen. De bomen en de gronden van de boomkwekerij worden, in goed overleg, binnenkort overgenomen door Rijkswaterstaat. Zo ontstaat er ruimte aan het tracé voor de werkzaamheden van project ViA15. Projectleider Maarten Smals (Rijkswaterstaat) wilde de bomen niet zomaar afvoeren en ging in overleg met aangrenzende gemeenten.

Bijzondere boomsoort

 ‘De taxus is een bijzondere boomsoort’, vertelt Maarten Smals, ‘onder meer vanwege de lange levensduur. Ze kunnen ontzettend oud worden, tot wel 1500 jaar. De taxussen van de boomkwekerij in Groessen zijn nog in volle bloei en kerngezond. We konden ons dan ook goed voorstellen dat gemeenten geïnteresseerd zouden zijn om de bomen voor andere doeleinden te gebruiken.’ Dat bleek het geval: de gemeente Duiven reageerde enthousiast.

Blij met aanbod

‘De taxus past goed in binnen het landschap van de gemeente, dus we waren heel blij met het aanbod vanuit Rijkswaterstaat’, zegt Huub Hiddema, medewerker Groen bij de gemeente Duiven. ‘Door haar inheemse karakter past deze boomsoort goed in parken; de frisse groene kleur fleurt een strook helemaal op. Het zou erg jammer zijn geweest als deze prachtige partij bomen verloren was gegaan. Ik zie dit dan ook als een win-win situatie voor alle partijen.’ De bomen worden in november verplant. ‘Dit is de ideale tijd om de bomen te verplanten’, weet Hiddema. ‘Zij staan dan in de meest ontspannen stand.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen