Op het terrein vindt archeologisch onderzoek plaats als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12. Er zijn verschillende vondsten te bewonderen. Bezoekers kunnen zeefmonsters uitpluizen en materiaalsoorten onderzoeken.
“De in Angeren gevonden aardewerken scherven behoren tot de oudste van Nederland”, vertelt René Isarin, die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt. “Fragmenten vuursteen, natuursteen, aardewerk en bot vertellen ons meer over de levenswijze van de eerste bewoners van Angeren. Welke gebruiksvoorwerpen maakten ze? Wat aten ze, wat verbouwden ze?”
Van jager-verzamelaar naar boer
Vanwege de ouderdom van 4.000 tot 7.000 jaar is deze vindplaats een zeldzaamheid in Nederland. “In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer”, licht Isarin toe. “Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren.”
Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ca. 6.000 jaar oud. “Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze ‘hanger van Angeren’, is de grootste en oudste in zijn soort van Nederland.”
Speuren naar oude scherven
Bezoekers kunnen vuurstenen bewerken, manden te vlechten en vuur leren maken. Ook voor kinderen is er veel te beleven. Als echte archeologen mogen ze in een grote zandberg speuren naar oude scherven. Creatievelingen kunnen prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden.
Filmpje
Voor Facebook maakten we eerder dit filmpje over de vondst van de graven.